top of page

BACK TO ATHENS 7 - Beast on a diet

Beast on a diet


Έναρξη: Τετάρτη 1/7/2020, 16:00-22:00

Ώρες: 2/7, 3/7, 16:00-21:00 και Σάββατο 4/7 12:00-21:00.

Αιόλου 48-50 Αθήνα, 2ος όροφος.


Επιμέλεια: Νίνα Κοταμανίδου, Ελευθερία Αλεξανδρή

Συμμετέχουν: Βαγγέλης Αγναντόπουλος, Σταύρος Βαλκάνης, Ελευθερία Αλεξανδρή, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη, Ελένη Γκλίνου, Τάτη Δουβανά, Νίνα Κοταμανίδου, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Ντορίνα Μάλλιου, Φρύνη Μουζακίτου, Μιχαήλ Παρλαμάς, Χρήστος Πόνης, Gm Τουλιάτου, Βασίλης Φιορεντζάκης.



«Τα πράγματα που παρέμεναν ήταν εκείνα που είχαν καταφέρει να γίνουν ή πολύ λευκά ή πολύ μαύρα ή πολύ γκρίζα. Αυτός ο κόσμος ήταν εντελώς εξαγνισμένος από χρώμα. Όλοι οι τοίχοι, τα ταβάνια, τα πατώματα, οι συσκευές και οι εγκαταστάσεις ήταν λευκά, τα έπιπλα ήταν μαύρα και τα έργα τέχνης γκρίζα.»

David Batchelor , Χρωμοφόβια


Το τετριμμένο μότο «Βάλτε χρώμα στη ζωή σας» καλύπτει συχνά αμηχανίες σε μια μικροκλίμακα καθημερινών, προσωπικών επιδιώξεων. Ο Batchelor υποστηρίζει πως το χρώμα στην δυτική πολιτισμική φαντασία βρίσκεται σε μια μετέωρη κατάσταση και κατά περίπτωση μπορεί να είναι είτε η λύση είτε το πρόβλημα. Ίσως για αυτό, ακόμα και σε ένα επίπεδο καθημερινών αισθητικών συναλλαγών το υπερασπιζόμαστε ή το απεχθανόμαστε με πάθος και άποψη. Είμαστε όλοι ειδικοί, έχουμε όλοι γνώμη. Πέρα από γνώμη: έχουμε στάση και την βάζουμε καθημερινά σε εφαρμογή. Έτσι το χρώμα εμπλέκεται σε μεταφορές και παρομοιώσεις, υπόλογο σε προσωπικές μονομανίες, λατρείες ή απαξιώσεις, ακόλουθο στην μόδα, δεμένο ανεξήγητα ή παράλογα με την ηθική, το συναίσθημα, τα όνειρα, την μεταφυσική.


Στην πολιτισμική μας στιγμή το χρώμα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και ταυτόχρονα εξοστρακισμένο από το ανώτερο καλό γούστο. Η δυτική πολιτισμική δεξαμενή συχνά προβάλλεται σαν μια εξιδανικευμένη θερμοκοιτίδα αγνών και αθώων άσπρων-μαύρων-γκρι. Σ’ αυτό το πνεύμα το χρώμα είναι αισθητική παρεκτροπή. Η επικράτηση των μίνιμαλ μαύρων, λευκών και γκρι ισοδυναμεί με οπτική κάθαρση και η χρωματική ένταση μεταφράζεται σε μια εκκεντρικότητα. Αλλά το χρώμα: ένα φευγαλέο τέρας, «το πιο σχετικό μέσο» στην τέχνη λέει ο Albers. Κάτι θα ξέρει. Είναι ένα τέρας ατίθασο και ανίερο, αλλά εξίσου αξιαγάπητο (αλλά με μέτρο; από μακρυά; όχι για πολύ;) .


Στην έκθεση Beast on a diet, το χρώμα επαναπροσδιορίζεται ως οπτικό στοιχείο, ως εννοιολογική εργαλείο και ως εκφραστική δυναμική. Κάθε καλλιτέχνης το αντιμετωπίζει με ένα προσωπικό εγχειρίδιο χρήσης που αποτελείται από τις γνώσεις του, την κατανόηση των υλικών και την πολιτισμική καταγραφή των χρωματικών κόσμων και των πολιτισμικών προεκτάσεων τους. Ωστόσο, παράλληλα με την αισθητική τοποθέτηση, κάθε πρόταση αγγίζει την περιοχή όπου το χρώμα, σε διαπραγμάτευση με οπτικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς όρους δημιουργεί ή υπονοεί νοήματα και ιδέες.

 

11 views
bottom of page